MirceaBaniciu.ro arrow Biografie arrow Anii '70

Anii '70

In primul an de facultate este cooptat in trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care avea sa-i schimbe tot cursul vietii. Atunci avea doar 21 de ani. Viitoarea lui cariera de arhitect a inceput sa intre intr-un con de umbra, in timp ce se profila tot mai clar aliura unui mare cant-autor.

Intrarea in trupa a avut loc in anul ’71, urmand ca din ’72 Nicu Covaci sa-i coopteze si pe Ioji Kappl si Costin Petrescu, creandu-se astfel nucleul de baza al trupei care avea sa creeze celebrele melodii Nunta, Negru Voda, Mugur de fluier, Andrii Popa care au ajuns evergreen-uri.

Au urmat 7 ani dintre cei mai frumosi impreuna cu grupul Phoenix, timp in care au fost imprimate patru albume: Cei ce ne-au dat nume (1972), Mesterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974), Cantafabule (1975). In 1975, inainte de inregistrarea albumului Cantafabule, in locul lui Costin Petrescu, la tobe a aparut Ovidiu Lipan Tandarica.  

In 1977, in data de  31 mai, colegii sai din trupa Phoenix parasesc tara, trecand frontiera ilegal, ascunsi in boxele Marshal ale instalatiei de sunet pe care Nicu Covaci dorea sa o transporte in Germania.

Trecand peste socul momentului, Mircea considera acum ca marea sa sansa a fost ca a ramas in Romania. Aici isi continua cariera pe cont propriu, imprimand in 1979 primul EP ce continea piese precum Hanul ulciorului nesecat, Calatorie, Daca ai ghici si Joc, piese care vor constitui materialul primului sau recital la Televiziunea Romana, care avea sa-i aduca in scurt timp celebritatea in tara, in noua sa cariera solo.
 
FaceBook