MirceaBaniciu.ro arrow Biografie arrow Anii '90

Anii '90

Anii'90 aveau sa insemne un nou inceput pentru Mircea Baniciu, o perioada marcata de noi succese atat in carierea solo cat si impreuna cu grupul "Pasarea Colibri" si de reintoarcerea grupului Phoenix pe scenele din Romania.

Chiar in 1990 apare "Secunda 2", o continuare a “Secundei 1”, album la care colaboreaza pentru prima oara cu Vlady Cnejevici pentru orchestratii. Compus tot pe versurile lui Dan Verona, acest album contine piese precum “Intoarcerea la Orient”, “Dealul cu dor” sau “Pisica neagra” care au devenit ulterior mari hituri in formula Pasarea Colibri.

Primul concert Phoenix de dupa ’90 avea sa aiba loc la Festivalul Rock’91, la care au asistat peste 10.000 de oameni. In 1992 a urmat un album cu trupa Phoenix numit "Timisoara", in care au fost reluate piesele de succes cum ar fi Nunta, Negru Voda, Anule Hanule, Mugur de Fluier, Andrii Popa, si a aparut si piesa “Timisoara” dedicata Revolutiei din ‘89. Aproape acelasi material a mai fost imprimat si pe albumul SymPhoenix in 1994.

Phoenix canta ocazional, si nu reuseste o revenire in forta pe scenele romanesti. Din cauza deselor neintelegeri pe care le are cu Nicu Covaci, Mircea Baniciu hotaraste sa paraseasca grupul Phoenix.

Vine insa si anul 1992, cand in cadrul unui spectacol la Ramnicu Valcea in preajma sarbatorilor de iarna, in timpul recitalului sau, intra pe scena Florian Pittis si Mircea Vintila ca sa-l acompanieze. La finalul recitalului, Florian Pittis anunta spectatorii ca tocmai au asistat la primul concert al formatiei Pasarea Colibri. Cei trei se hotarasc sa ramana impreuna in aceasta formula, si il coopteaza ulterior si pe Vlady Cnejevici.

Urmeaza aproape 10 ani in care Pasarea Colibri face furori oriunde isi deschide aripile, avand un succes formidabil. Surprinzator, primul album inregistrat in aceasta formula vine abia in anul 1995  "In cautarea cuibului pierdut" si este urmat in 1997 de "Ciripituri", albume in care fiecare dintre membrii trupei isi aduce contributia cu cateva dintre cele mai mari succese. Ambele sunt de fapt inregistrari din concerte live, Pasarea Colibri ramanand in amintirea publicului ca o trupa care a oferit in primul rand concerte memorabile. Cele doua albume s-au vandut in sute de mii de exemplare atat originale cat si pirat, fiind foarte greu de estimat numarul exact. In acea perioada industria muzicala din Romania era inca la inceput, nu exista inca legea drepturilor de autor si nu era inca moda discurilor de aur.

Pasarea Colibri apare constant in playlist-urile radio-urilor din toata tara, fiind una dintre putinele trupe romanesti care se difuzau la radio in aceasta perioada marcata de o deschidere extraordinara a radio-urilor catre muzica straina. Este perioada in care apar timid si primele televiziuni comerciale din Romania, de aceea aparitiile televizate ale trupei au fost rare, ceea ce a contribuit la mentinerea unui interes major al publicului pentru concertele trupei.

Al treilea album (de altfel primul album de studio al trupei) apare in 1999 fiind numit "Cantece de Bivuac", facand trimitere la atmosfera de "bivuac" ce domneste in permanenta in cadrul grupului. Din pacate, in anul 2000 Florian Pittis renunta la participarea in spectacole, aparand doar ocazional la anumite evenimente ale grupului.
 
FaceBook