MirceaBaniciu.ro arrow Biografie arrow Inceputul

Inceputul

Mircea Baniciu s-a nascut la Timisoara la data de 31 iulie 1949, intr-o duminica cu soare. A urmat o copilarie fericita in cartierul elisabetin de langa complexul studentesc timisoarean, lucru care avea sa-l influenteze tot restul vietii. S-a apucat de scoala la 7 ani, si n-ar putea spune ca i-a prea placut.

Un tip perseverent totusi, a reusit sa termine primele 7 clase, apoi la indemnul mamei sale care-i promisese o chitara daca intra la liceu, a facut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar si provocat, a terminat liceul si ca din intamplare... hop! la facultate. Fara nici efort, de aceasta data a terminat Facultatea de Arhitectura, placandu-i in mod deosebit ce se intampla acolo.

Muzica a intrat in viata lui pe la 7 ani, cand proprietara casei in care locuia i-a sfatuit mama sa-l dea sa invete pian sau un alt instrument, pentru ca pustiul era realmente talentat. Lucru care s-a si intamplat, a studiat pianul pana la 14 ani, atunci cand a vazut filmul "Tinerii", un film in care cantau Cliff Richard si trupa Shadows. Atunci Mircea a ajuns la concluzia ca este mai aproape de chitara decat de pian, si s-a apucat serios sa invete sa cante la chitara, lucru care s-a intamplat in timpul liceului.

Prima aparitie a fost pe scena Teatrului German din Timisoara, unde canta folk in special –Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, precum si cateva incercari de compozitii proprii. Pentru scurt timp a facut parte din trupa Clasic XX (careia i-a dat si numele), fara aparitii scenice deosebite. Ulterior a aparut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timisoara, condus de Petru Umanschi, unde din cand in cand canta Phoenix-ul lui Nicu Covaci, ramas fara solist vocal dupa plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost vazut de Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci sa-l asculte cu mare atentie.

 
FaceBook