MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow A venit iar "Timpul chitarelor electrice"

A venit iar "Timpul chitarelor electrice"

Joi, 26 Ianuarie 2006

O enciclopedie a muzicii romanesti a anilor '60-'80 - "Timpul chitarelor electrice" de Doru Ionescu - a fost lansata joi seara in Club A, in cadrul unei asistente alcatuite din majoritatea personajelor surprinse in carte. La lansare au asistat numerosi muzicieni si cunoscatori ai fenomenului muzical. "Pe scena se afla autorul cartii, iar in sala personajele", a punctat Florian Pittis, care l-a prezentat pe autor drept "acest Ion Neculce al rockului romanesc".

"La inceput, au fost oamenii. Ei au creat legenda. In jurul lor si despre ei s-au nascut legende... Pentru confirmare sau infirmare, era nevoie de dovezi. Doru Ionescu ni le ofera, cu multa generozitate, dupa ce ne-a uluit cu descoperirile sale video. Marturie frumoasa, cinste cui te-a scris!", si-a incheiat actorul elogiul la adresa autorului enciclopediei.

Pentru a-i aduce omagii lui Doru Ionescu, pe scena a urcat Nicu Alifantis, care i-a multumit autorului in numele colegilor sai de breasla. Iulian Vrabete, urmatorul pe lista, a intarit cuvintele lui Alifantis. La fel au procedat si Andrei Oisteanu, Florin Silviu Ursulescu, Mircea Florian si Paul Nanca.
Dupa ce si spectatori din public si-au exprimat aprecierea fata de autor, Ionescu le-a multumit, la randul sau, celor care au contribuit la realizarea enciclopediei.

Locatia aleasa pentru lansare nu a fost intamplatoare, pentru ca numele Club A este pomenit de peste 40 de ori in insemnarile lui Doru Ionescu, in amintirile celor intervievati, in citatele din presa, in punctarea evenimentelor care au marcat muzica romaneasca, clubul devenind practic personaj al cartii.
"Am cantat la deschiderea Club A, in 1969. Aici, la Club A, in timp ce vorbeau mai devreme prietenii mei, mi-am adus aminte de cantarile noastre de aici, de probele de sunet. I-am revazut aici pe fostii directori, pe fostii organizatori de serate", ne-a declarat Misu Cernea.
La finalul lansarii, autorul a fost aplaudat frenetic de cei prezenti, evenimentul incheindu-se cu un concert live sustinut de formatia Seconhand Band (in componenta Eduard Gabia - voce, Ion Dumitrescu - chitara, voce, Gabi Calinescu - bas, Rolando Matsangos - tobe si Vlaicu Golcea - claviaturi).

"In cartea mea e multa atmosfera"

"Timpul chitarelor electrice" cuprinde informatii despre nume cunoscute, care au marcat muzica romaneasca, fiind o inlantuire cronologica a artistilor, fenomenelor sau genurilor muzicale din Romania. "Am lucrat la carte timp de cinci ani, dar cu intreruperi, pentru ca atunci aveam o emisiune saptamanala, iar acum am trei emisiuni saptamanal. Sunt niste marturii consemnate de mine intr-un anumit context, legate de fiecare formatie pe masura ce faceam emisiunile. Nelu Stratone, fost coleg din Radio, lucreaza chiar la o istorie oficiala, cu date concrete, de care e nevoie. In cartea mea e multa atmosfera, iar in epoca ceausista s-a vorbit putin despre rock, pop si jazz", ne-a declarat autorul.

"Cei mai frumosi ani"

Mircea Baniciu. "Am facut si eu Arhitectura. Clubul era unul inchis, se intra numai cu legitimatii pentru arhitecti. Am inteles ca arhitectura sau a fi arhitect inseamna ceva si mi-am dorit foarte mult acest lucru si l-am realizat, dar din pacate n-am apucat sa profesez. In timpul in care am intrat la facultate, a venit si Nicu Covaci, care mi-a zis: «Hai, ca ai de cantat la chitara. Esti un foarte bun vocalist si o sa avem treaba impreuna!». Asa s-a intamplat sa ajung si in Phoenix. Cumva, atmosfera acestui club pe care am simtit-o si atunci imi este familiara. Timpul chitarelor electrice inseamna pentru mine cei mai frumosi ani, anii mei de studentie, de rock, de turnee cu Phoenix. Dupa ce a plecat Phoenix, n-au mai fost chitare electrice, ci acustice".

"Sunt coplesit"

Nicu Alifantis: "Dupa ce am vazut aici - filmuletul facut de Doru - si abia astept sa citesc si cartea, sunt emotionat pentru ca a facut un gest absolut fantastic acest om, trecand in revista toata perioada de aur a muzicii moderne romanesti. Sunt coplesit si mi se pare un act de cultura extraordinar. De Club A ma leaga nenumarate amintiri, am cantat aici de la inceputurile mele si e emotionant de cate ori vin aici sau cant. Cu tot ce se-ntampla in jurul nostru, sunt schimbari, asa ca mai bine sa nu discutam de cum vad Club A acum. E o alta perioada".