MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow Ceea ce facem noi se numeste muzica si nu material muzical

Ceea ce facem noi se numeste muzica si nu material muzical

Miercuri, 23 Iulie 2003

Interviu cu Mircea Baniciu in Romania Libera - 24 iulie 2003

 

Mircea Baniciu s-a remarcat in muzica romaneasca la inceputul anilor '70 cand a devenit solistul vocal al legendarei trupe Phoenix. Talentul sau componistic nu s-a oprit doar la acest proiect, ci s-a revarsat pur si simplu in cantece care pot fi puse oricand alaturi de superhitul "Andrii Popa". Dupa ce ceilalti membri ai grupului Phoenix au parasit tara, in 1977, Baniciu isi continua cariera pe cont propriu. "Vara la tara", "Tristeti provinciale", "Ploaia", "Randuri pentru pasarile calatoare", "Amintire" - sunt piese care i-au asigurat un loc aparte in inimile iubitorilor de muzica. In 1995 apare primul album cu grupul Pasarea Colibri, "In cautarea cuibului pierdut", in care isi aduce contributia cu cateva dintre cele mai mari succese ale sale. In 2003, la aniversarea a zece ani de la formarea trupei (care in 1992 era formata din Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Florian Pittis si Vlady Cnejevici), Baniciu si colegii sai au lansat albumul aniversar "Pasarea Colibri - 10 ani", care cuprinde piese ce au oferit publicului, timp de un deceniu, o muzica valoroasa si spectacole remarcabile.

- Care va fi formula in care va continua Pasarea Colibri?
- Aceasta pe care o vedeti: Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Marius Batu. Deocamdata.

- Ce s-a intamplat cu Mircea Vintila?
- Mircea Vintila are proiecte personale pe care nu le poate realiza fara o liniste sau fara un timp suficient.

- Aveti sa-i reprosati ceva?
- Nu.

- Care va fi urmatoarea piesa pe care o va scoate pe piata Pasarea Colibri?
- Ne gandim la un lant de cantece pe care sa le legam si care sa includa ceea ce am facut noi mai bun in anii acestia. Se va numi "10 ani". In acelasi timp, urmeaza sa imprimam niste piese noi care sunt deja puse la punct. Pasarea Colibri cu siguranta nu se va opri aici.

- Cum ati caracteriza Pasarea Colibri dupa acesti 10 ani?
- Luminoasa. E o Pasare cu multa lumina.

- Dar dupa alti 10 ani?
- La fel. Poate putin mai colorata. Sper sa ne revedem dupa inca un deceniu, la aniversarea a 20 de ani de Pasarea Colibri, pentru ca exista o multumire si o dorinta puternice de a continua acest proiect la care eu si colegii mei am participat.

- Ce au insemnat acesti ani pentru dvs.?
- Cred ca au fost cei mai frumosi ani din viata mea. Niste ani in care am avut satisfactii, bucurii si am fost foarte aproape de ceea ce ne-am dorit si am realizat chiar mai mult decat ne-am propus.

- Ce se mai intampla cu Phoenix? Va vom mai vedea si in Phoenix?
- Da. Phoenix este, sa zicem, un proiect colateral, care functioneaza inca. Nicu Covaci este in tara si se pregateste sa ii adune si pe ceilalti. Si, stiu eu? Poate-poate se mai intampla ceva, in curand, si cu Phoenix. In orice caz este de munca si in Phoenix. Phoenix a muncit intotdeauna extraordinar de mult. Aici, in Colibri, lucrurile au decurs oarecum de la sine. Si asta a fost ceea ce a impregnat o atmosfera foarte lejera si apropiata intre noi.

- Credeti ca veti reusi sa va mentineti pe o piata invadata de atat de multe trupe tinere?
- Da, eu sunt optimist. Pentru ca stim ce vrem si avem idei, iar ceea ce facem noi se numeste muzica si nu material muzical. Secretul longevitatii unei trupe consta in inspiratia de a fi acolo unde trebuie si de a incerca - in momentul in care exista o multime de "posibilitati" si trupe de valoare indoielnica - ca acea trupa sa existe pentru public si sa se dedice cu adevarat muzicii. Si eu sunt convins ca publicul mai batran sau mai tanar ne iubeste.

- Aveti un mesaj catre fanii dvs.?
- Suntem si vom fi mereu aproape de ei. Ii rugam sa fie si ei la fel.


Sursa: Romania Libera

 
FaceBook