MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow Concertul Phoenix - evenimentul muzical numarul 1 al anului

Concertul Phoenix - evenimentul muzical numarul 1 al anului

Joi, 10 Aprilie 2003

Interviu in"Ziarul de Azi" din Pitesti

 

Phoenix, renascut la Pitesti

Trei generatii, cuprinse intr-o singura sala, la Sindicate, i-au vazut, i-au aplaudat pe mai-marii rock-ului romanesc. Pe Phoenix. Timp de o ora, am reusit sa stam locului, pe scaune, pentru a-i savura pe cei de la Humple Pie, o parte a rock-ului britanic, care au sosit in premiera la noi, la deschiderea concertului pasarii nascute din cenusa. Timp de aproape trei ore, s-a urlat Phoenix, s-a baut Phoenix. Putinii rockeri pitesteni n-au scos un cuvint. Cu exceptia numelui lui Baniciu, pe care l-au urlat din tot rarunchii. Domni si doamne n-au mai rezistat pe scaune. Delirul avea sa inceapa inca de la primii pasi pe scena ai fostilor „Sfinti“ din Timisoara. Dar unde este Baniciu? S-a lasat asteptat si la conferinta, si la concert. Stiam insa ca o sa apara. Iata-l!!


Au sarit aschii, s-a strigat dupa apa, se mai si respira

Si iata-i: Mircea Baniciu, marele solist, la chitara armonie, Nicolae Covaci, la chitara solo, Volker Vaessen, la chitara bas, Ovidiu Lipan, la baterie, si Manni Neumann, la vioara. Cine si-ar fi inchipuit ca-i vom revedea la fel de pasionati, la fel talentati, cind prea multi ani s-au scurs de atunci, din 1991, de la Festivalul Rock Bucuresti, cind au vrut si au reusit un adevarat Woodstock romanesc? „Cintati cu noi! Nu-mi vine sa cred ca ne completam asa de bine!“, spunea Baniciu ieri, intr-o pauza de citeva secunde a instrumentelor, a vocilor. Concertul, aflat la jumatate, parea de fapt sa inceapa cu fiecare melodie, cu fiecare baterie framintata, cu fiecare arcus care parea ca se rupe la fiecare atingere a lui Manni Neumann. Chitara a urlat, in ritm de Covaci, insotita, de vioara. Totul, pentru un rock perfect, imbinat excelent in sound de folk arhaic. Ne daduse Phoenix de banuit ca „Andri Popa“ avea sa opreasca terifiantul delir. Dar mai era pina acolo. Se striga dupa apa. Covaci voia Cola. Apoi o lingurita de miere. Baniciu nu are virsta. Nici macar tandarica. Completati atit de puternic, Lipan si bateriile au scos praf de au sarit aschii. Neumann, cu a lui vioara dansanta pe intreaga scena, mai respira din cind in cind. Si noi cu el. Si Baniciu cu noi, pentru ca s-a vazut ca ei nu stiau mai nimic despre Pitesti. Dar noi stiam de ei... (Gratiela Bizoi)


Ultimul turneu

Dupa concert, componentii celor doua trupe au fost asaltati de fani pentru autografe. In culise, Covaci a povestit de ideea acestui turneu: ,,Impreuna cu Humble Pie cintam, bem, facem session-uri. Ideea ne-a venit la macheala. Atunci am decis sa plecam prin tara. A fost o decizie grabita, ca sa zic asa... Pina acum turneul a fost un real succes. Multumim pitestenilor pentru felul in care ne-au primit. Au fost pur si simplu senzationali!“.
La ora 23.30 Phoenix a parasit Pitestiul. Se pare ca ,,Phoenix - 40 de ani de succes“ a fost ultimul megaturneu al legendarilor: Nicu Covaci, Manni Neumann, Ovidiu Lipan tandarica, Dzidek Marcinkiewicz si Volker Vaessen.

Sursa: Ziarul de Azi - Pitesti

 

 
FaceBook