MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow Phoenix - 40 de ani

Phoenix - 40 de ani

Miercuri, 09 Octombrie 2002

Aniversarea i-a adunat pe membrii formatiei, risipiti pe doua continente
Nicu Covaci, unul dintre cei mai indragiti artisti ai ultimei jumatati de secol, a revenit in Romania pentru a participa la un eveniment extraordinar: "40 de ani de Phoenix". 

La concertul, desfasurat, ieri, la Opera Romana din Bucuresti, au participat toti muzicienii care au facut parte din trupa "Phoenix", printre care Costin Petrescu, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Tandarica, Moni Bordeianu, Alin Oprea, Tavi Colen, invitati fiind "Sistem" si Gheorghe Zamfir. Formatia lui Covaci a luat fiinta in 1962, la Timisoara, si s-a numit initial "Sfintii", dupa trei ani devenind "Phoenix".

Trupa a repetat 24 de ore din 24
- Domnule Nicu Covaci, nu a fost greu, ca dupa atatia ani de despartire, sa sustineti un concert live, care sa iasa atat de bine?

-A fost destul de greu, am muncit mult si in special in ultimele doua zile. Am repetat aproape 24 de ore din 24, la "Casa Studentilor", directorul de acolo punandu-ne la dispozitie spatiul, un loc excelent, cu o sonorizare foarte buna. Nu am avut timp de nimic, ne-am dedicat doar muzicii.

-Aveti piese noi sau le-ati cantat numai pe cele cunoscute?

-Avem foarte multe cantece in prima auditie, unele dintre ele le-am cantat la "Opera", dar le vom prezenta si publicului de la cel de-al doilea concert al nostru, care va avea loc la "Polivalenta".

- De ce ati ales sa cantati cu trupa "Sistem", o formatie din noua generatie muzicala autohtona?

- I-am ascultat pe cei de la "Sistem" si, atat mie, cat si celorlalti colegi din trupa ne-au placut foarte mult. Sunt niste muzicieni excelenti. Cred ca, intr-un fel, in urma cu 30 de ani, si noi eram aidoma lor. In orice caz, am vrut ca cei invitati de noi, dintre care ii amintesc pe inegalabilul Gheorghe Zamfir, Malcolm J. Lewis si Jooles Cooper, doi artisti care au lucrat cu trupele "Black Sabath", respectiv "Pink Floyd", Orchestra SymPhoenix si Corul Da Capo si trupa "Sistem", sa fie muzicieni de prim-rang.

Covaci prefera singuratatea
- Cum stati cu dragostea? Am aflat ca sunteti curtat, ca si in tinerete, de o sumedenie de femei?

- Imi plac femeile, mi-au placut intotdeauna si am tinut la fiecare relatie pe care am avut-o. Dar, trebuie sa spun ca o duc foarte bine si singur.

- Dupa concertul de vineri seara, veti pleca imediat sau veti mai ramane in Romania?

- Cam asa, ne vom urca in avion si ne vom imprastia fiecare pe la casele noastre. Eu in Spania, iar baietii in Franta, America sau Germania. Din pacate, ne vom desparti, de data aceasta cu regrete mai mari. Aceste zile au fost pentru noi un prilej de a ne revedea dupa ani si ani, a fost minunat, ne-am simtit din nou tineri. Sper, insa, ca vom reveni ori de cate ori, cineva din Romania va dori sa ne auda si ne va invita la un concert.

- Ce parere aveti ca, abia acum, dupa 40 de ani de Phoenix, guvernul actual va sprijina pentru organizarea acestor concerte?

- Concertele aniversare Phoenix, organizate cu sprijinul Guvernului, in 9 si 11 octombrie, reprezinta pentru membrii trupei una dintre cele mai mari surprize. Am mai avut o asemenea satisfactie, dupa Revolutie, cand am venit sa cantam la Bucuresti, dupa o absenta destul de lunga de pe scenele romanesti. De data aceasta, Guvernul a alocat echivalentul a 100.000 de dolari pentru finantarea concertelor aniversare. Aceasta suma reprezinta, insa, doar un sfert din cat a cerut trupa pentru a sustine aceste doua concerte.

http://www.gardianul.ro/index.php?a=liniafierbinte2002101001.xml
 
FaceBook