MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow "Phoenix" - un simbol al patrimoniului national

"Phoenix" - un simbol al patrimoniului national

Duminică, 13 Octombrie 2002

Vineri seara, la "Polivalenta", tineri si varstnici au ovationat o trupa legendara


O sala prea mica pentru o trupa atat de mare
Niciodata nu s-a mai vazut atata afluenta de public la Sala Polivalenta! Nici o alta formatie sau artist nu a mai adus atatia fani in sala, dar ceea ce n-au reusit altii le-a stat in putinta baietilor condusi de inegalabilul Nicu Covaci.

Spectatorii care au ajuns la Sala Polivalenta, la ora 17.30, au avut surpriza sa constate ca toate cele 6.000 de locuri erau ocupate deja. O ora mai tarziu, fanii intarziati se multumeau sa prinda si un loc pe scari sau sa se inghesuie pe langa usile de acces in sala, de unde nu puteai decat sa auzi vocile lui Baniciu sau Covaci. De la rockeri pletosi la hippies, de la copii de citiva anisori la bunici sexagenari, audienta a umplut pana la refuz sala de concert. "Doar" 10.000 de suflete au creat o atmosfera incendiara pe muzica interpretata de toti cei care au facut "pasarea" celebra peste ani: Nicu Covaci, Costin Petrescu, Moni Bordeianu, Ioji Kappl, Mani Neumann, Ovidiu Lipan Tandarica, Tavi Colen, Alin Oprea, Bela Kamocsa, Lucian Cioarga sau Eugen Tegu. La finalul primei parti a concertului, publicul a cantat "La multi ani!" si a scandat numele formatiei timp de cateva minute.

Tandarica si Zamfir, primiti ca niste eroi
Spectacolul aniversar a fost structurat pe patru etape, conform evolutiei in timp a rockerilor timisoreni. Melodia "Vremuri" a fost prima dintre hit-urile lansate de "Phoenix", pe care spectatorii au cantat-o in picioare, aplaudand frenetic. Surprinzator, tineri de 16-17 ani stiau pe de rost cuvintele cantecelor. Apoi, a venit momentul intrarii pe scena a "tobosarului" Ovidiu Lipan, primit de fani cu urale, ca un adevarat erou. Tandarica nu a ramas dator, facand, cu siguranta, cel mai bun recital al sau din ultimii ani. L-a urmat Gheorghe Zamfir, care a ridicat, la randul lui, publicul in picioare, o data cu interpretarea inedita a "Baladei" lui Ciprian Porum-bescu. O alta prezenta-surpriza in spectacol a fost cea a baietilor de la "Sistem", care, spre final, au sustinut, alaturi de Ovidiu Lipan Tandarica, un recital de percutie de neuitat pentru toti cei prezenti, vineri seara, la Polivalenta. Cele mai cantate refrene au fost cele din perioada anilor '70-'80, "Mugur de Fluier", "Mica Tiganiada", "Fata Verde", "Andrii Popa", "Timisoara" sau "Mesterul Manole".

Nicu Covaci a plans pe scena
Un moment emotionant s-a derulat atunci cand "Phoenix" a interpretat melodia "In umbra marelui urs". Nicu si-a anuntat fanii ca acest hit a fost compus pe vremea cand erau in exil, prin Germania, iar "urs se va citi cu doi de s", aluzie la vechiul URSS. La refren, Covaci nu a mai rezistat psihic si lacrimile au inceput sa-i curga pe obraji. Fuga din anul 1977, in Germania, ascuns in boxele Marshall ale instalatiei de sonorizare, si anii petrecuti pe drumurile europene i-au revenit in minte liderului formatiei. Finalul i-a gasit pe toti membrii trupei pe scena, interpretand, la unison cu fanii lor, melodia ce caracterizeaza "Pasarea Phoenix": "Fie sa renasca numai cei ce har/ Are de-a renaste scormonind prin jar...".

http://www.gardianul.ro/index.php?a=liniafierbinte2002101402.xml

 

 
FaceBook