MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow Rockerii de la Phoenix se intorc la Timisoara

Rockerii de la Phoenix se intorc la Timisoara

Marţi, 21 Martie 2006

In ultima zi a lunii martie, membrii legendarei trupe Phoenix vor concerta din nou in orasul in care a fost infiintata.

 

Evenimentul va avea loc in Sala Olimpia, unde faimosii rockeri care au revolutionat muzica romaneasca in anii '70 isi vor promova ultimul album, intitulat "Baba Novak".

Concertul este programat vineri, 31 martie, de la ora 19,00, iar pretul unui bilet de intrare este de 30 RON. In aceasta suma este inclus si un CD cu albumul promovat, care a fost lansat la sfarsitul anului trecut in capitala. Dupa recitalul de la Timisoara, Phoenix va pleca intr-un turneu national.

Alaturi de liderul trupei, Nicu Covaci, vor urca pe scena Josef Kappl, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan, Mani Neumann, Cristi Gram si Ionut Contras. La concert au fost invitati, in calitate de spectatori, alti fosti membri ai formatiei din oras.

Interzisi la televiziune

Phoenix s-a nascut in anul 1961 la Scoala Medie nr. 2 din Timisoara. Pe atunci, numele trupei era Sfintii, iar membrii ei s-au remarcat interpretand „slagare internationale" din repertoriul unor formatii consacrate precum Beatles, The Shadows, Rolling Stones. In perioada 1964-1966, "statul major" al rockerilor timisoreni a fost la cantina Facultatii de Medicina.

In 1965, ei inregistreaza prima melodie la Radiodifuziune: "Stiu ca ma iubesti si tu". Primul turneu de amploare, cuprinzând Ardealul si Banatul, l-au avut in 1967, iar primul mare succes l-au obtinut in aprilie 1968, la Festivalul National al Artei Studentesti de la Iasi, unde au obtinut trei premii.

La sfarsitul anului 1970, Toni Bordeianu paraseste trupa, emigrand in SUA, astfel ca Phoenix se desfiinteaza temporar. Ulterior, au loc schimbari in componenta, dublate de un mare succes la public. "Mugur de fluier", album aparut in 1972, este urmat dupa un an de "Cantafabule", un disc dublu care s-a vandut de la început în peste 500.000 de exemplare.

Au renascut din cenusa

In 1974 are loc giganticul concert Phoenix de la Sarmisegetuza, concert filmat de Televiziunea Româna, dar cenzurat dupa ce aparitia trupei pe micul ecran a fost interzisa. In 1975, Nicu Covaci este retinut de Militie si interogat timp de doua saptamani în urma unor acuzatii false. Ca reactie, el renunta la cetatenia româna si peste un an pleaca in Olanda.

In 1977 se intoarce in tara si, cu riscul de a fi inchis, reuseste sa-si treaca peste granita colegii de trupa, ascunsi in boxele din care scosese difuzoarele. Trupa, stabilita in Germania, se dizolva ulterior, pentru a se reface dupa 1990, in urma unor concerte tinute in tara.

--- 

Evenimentul Zilei - martie 2006 

 
FaceBook