MirceaBaniciu.ro arrow Stiri arrow Sare-n ochi: Legendele nu mor niciodata

Sare-n ochi: Legendele nu mor niciodata

Luni, 07 Aprilie 2003
Multi au sperat in revenirea Beatles-ilor, dar moartea lui John Lennon a zadarnicit orice incercare. Odata cu el, a disparut orice speranta de reinviere a unei trupe unice. Tinerii rebeli s-au impus in citiva ani ca intemeietori ai unui stil unic. Regina i-a innobilat cu titluri de lorzi. Dupa ce a cucerit totul, gruparea britanica a coborit in legenda. A devenit un mit international.

Phoenix, pasarea din Carpati, nu a avut sansa unei recunoasteri de marca. A aprins citeva generatii, a tulburat conformismul unei epoci, a incins spiritele rebele, a tinut suflul libertatii intr-o tara ascunsa, dar fara ca cineva sa-i legitimeze creatia.

Azi, asistam la aniversarea a 40 de ani de Phoenix. Aproape jumatate de secol de muzica, oferita din partea "celor ce ne-au dat nume". Salile pline, entuziasmul dus pina la extreme, dezlantuirea bunicilor alaturi de nepoti, toate ne arata ca Phoenix traieste o a doua tinerete. Cu un Ovidiu Lipan in mare voga, cu neamtu' naturalizat Many Neuman, in acord magic cu vioara lui Porumbescu, cu un Mircea Baniciu, de zile mari, tinerii frumosi ai copilariei muzicii rock romanesti se intrec pe sine. Sali pline pina la refuz, cereri imense de CD-uri, zeci de mii de fani entuziasti ne demonstreaza ca, intr-adevar, Phoenix nu e o simpla vietate incremenita in legenda. Ci o pasare de foc in stare sa renasca.

Fenomenul Phoenix al zilelor de azi, in care circuitul public este invadat de tot felul de manelisme si de popstaruri de paie, ne demonstreaza ca arta traieste peste generatii, atunci cind e facuta la marea meserie. Entuziasmul imberbilor care fac azi sali pline, cunostintele lor aprofundate din lirica textelor, aparute cind ei nici nu erau pe lume, ne demonstreaza ca legendele nu mor niciodata.

Phoenix e o pasare de foc ce continua sa arda, sa mistuie totul in cale.
In urma sa, muzica nu inregistreaza decit un imens gol. La umbra zeilor nu creste nimic. Cine ii poate provoca ?

Sursa: Evenimentul Zilei

 
FaceBook